İçeriğe geç

Hatay Antakya Kuranda Geçiyor Mu

Antakya halkı neden helak oldu?

Elçiler Antakya’da on yıl boyunca tebliğlerini sürdürdüler. Halk ısrarla Allah’ı inkar ederken, Habib-i Neccar şehrin uzak bir yerinden geldi ve onlara Elçileri takip etmelerini tavsiye etti. Kâfirler Habib’e saldırdı ve onu öldürdü. Bundan sonra Cebrail kâfirleri bir haykırışla yok etti.

Antakya hangi peygamberdir?

Burada adı geçen şehir, sakinlerinin kimler olduğu ve elçilerin kime gönderildiği hakkında Kuran-ı Kerim’de veya sahih hadislerde bilgi yoktur. Tefsirlerde söz konusu yerleşim yeri Antakya’dır ve gönderilen elçiler Hz. İsa’dır. İsa’nın havarileri olduğu söylenmektedir; buna göre Karye halkı Romalılardır.

Habib Neccar kimdir Kur’an’da neden geçiyor?

Bu olay Kur’an-ı Kerim’de Yasin Suresi’nde geçmektedir. Rivayete göre MS 40’lı yıllarda Hz. İsa’nın havarileri Antakya’ya gelip tek Tanrı olduğunu anlatmaya çalıştıklarında, onlara inananlar arasında bir marangoz (Nekcar) da vardır. Neccar putperest inançlarını terk edip onlara katılır.

Yasin suresinde anlatılan kıssa nedir?

Ayrıca Yasin Suresi’nin başında anlatılan Habib’in Nekkar hikayesinde yer ve zaman belirsizdir. Bu hikayenin anlatımı “Onlara şu kasaba halkını örnek ver.” ile başlar. Birçok yorumcu Hz. İsa’ya gönderilen elçilerin Hz. İsa’nın havarileri olduğuna inanır.

Kuranda geçen Antakya neresi?

Kuran-ı Kerim’de Yasin Suresi’nde Antakya, Karye ve şehir olarak geçmektedir. Bu Sure’de ilk önce iki elçinin gönderildiği ve daha sonra üçüncü elçinin bu elçilere yardım etmek için şehre geldiğinde, şehrin dışından gelen kişinin “Ey kavmim, neden?” demesi nedeniyle şehit edildiği yazmaktadır. Bu elçilere itaatsizlik mi ediyorsunuz?

Antakya Hristiyanlar için neden önemli?

Antakya, Aziz İgnatius zamanında bağımsız bir piskoposluk unvanını elde etti. Titus’un Kudüs’ü yıkmasının ardından topluluk Antakya’ya göç etti ve Hristiyan nüfusun artması sonucunda Antakya, Hristiyan dünyasının merkezi ve lideri oldu.

Peygamber efendimiz Hatay için ne dedi?

📌Hatay-Amik Ovası’nda gerçekleşecek bu savaş hakkında Peygamber Efendimizin hadislerinde şöyle buyrulmaktadır: “Amik Ovası’nda büyük bir savaş olacaktır. … Savaşa katılanların üçte biri kaçacak, üçte biri şehit olacak, üçte biri de Allah’ın izni ve yardımıyla zafere ulaşacaktır.

Antakya dini nedir?

Ammianus Marcellinus’un da belirttiği gibi Antakya, bir arada oldukça uyumlu bir şekilde yaşayan karışık bir pagan ve Hıristiyan nüfusa sahipti.

Antakya olayı nedir?

Selçuklular, iyi tahkim edilmiş surlara sahip bu şehri, şehrin içinde işlenen bir ihanetle fethetmeyi başardılar. 1086’da Süleyman Şah, Suriye Selçuklu Sultanı Tutuş’a karşı Ayn Seylem Savaşı’nda yenildi ve öldü ve Antakya, Tutuş’un eline geçti.

Yasin suresi 21. ayette ne anlatılıyor?

“Sizden hiçbir karşılık beklemeyen, sizden hiçbir menfaat beklemeyen ve doğru yolda yürüyen kimselere uyun. “Sizden hiçbir karşılık istemeyen kimselere uyun; onlar doğru yoldadırlar.” Dedi ki, “Sizden hiçbir karşılık istemeyen ve doğru yolda olan kimselere uyun.”

Yasin suresi 27. ayette ne anlatılıyor?

“Keşke bilselerdi ki Rabbim geçmiş günahlarımı bağışladı ve beni ikram edilen kullarından kıldı.” “Keşke bilselerdi ki Rabbim beni bağışladı ve beni ikram edilen kullarından kıldı.” “Keşke bilselerdi ki Rabbim beni bağışladı ve beni hoş karşılananlardan kıldı.”

Yasin suresi 25. ayette ne anlatılıyor?

“Gerçekten ben Rabbinize inandım; “İşte beni dinleyin.” “O halde, beni şimdi işiten ve zamanın sonuna kadar duyacak olan siz; yalnızca benim değil, aynı zamanda tüm insanların ve özellikle sizin gerçek Sahibi, Mâliki ve Rabbi olan Allah’a inandım; gelin ve beni dinleyin!

Antakya’da hangi peygamber var?

Girişindeki türbe, Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinden sonra Hristiyanlığı yaymak için Antakya’ya gelen havariler Barnabas ve Pavlos’a; kuzeydoğu köşesinde yerin 4 metre altında bulunan türbenin ise onlara ilk inanan kişi olduğuna inanılan Habib-i Neccar’a ait olduğu tahmin edilmektedir.

Habib-i Neccar Cami ismi neden yasinde?

İsa’nın vaaz verdiği dönemde olduğu görüşündedirler. Bazı yorumcular ise şehrin Antakya olduğu görüşündedirler. Şehrin öbür tarafından gelip elçilere iman eden ve bu sebeple şehit edilen kişi Habib’un Neccar’dır. Bu sebeple Habib’un Neccar’a “Sahib-i Yasin” de denilmiştir.

Yasin suresi hangi olay üzerine inmiştir?

Muhammed’e bir hitaptır (Âlûsî, XXII, 525; bk. Taberî, XXII, 178). Sonra Kur’an’a yemin edilerek Hz. Muhammed’in Allah’a giden sırat-ı müstakim yolundaki peygamberlerden biri olduğu, kendisine ulaşamayan kitleleri gaflete düşmemeleri için uyarmak amacıyla Allah tarafından Kur’an’ın indirildiği bildirilmektedir.

Antakya olayı nedir?

Selçuklular, iyi tahkim edilmiş surlara sahip bu şehri, şehrin içinde işlenen bir ihanetle fethetmeyi başardılar. 1086’da Süleyman Şah, Suriye Selçuklu Sultanı Tutuş’a karşı Ayn Seylem Savaşı’nda yenildi ve öldü ve Antakya, Tutuş’un eline geçti.

Lud kavmi neden helak oldu?

Reşid Rıza, XII, 136). Böylece Lut kavmi küfür ve ahlaksızlığının cezasını çekmiş ve tarih sahnesinden silinmiştir. 83. ayetin son cümlesi Lut kavminin yaşadığı küfür ve ahlaksızlığı yaşayanların başına böyle felaketlerin gelebileceğini göstermektedir.

Antakya’da Alevi var mı?

Hatay’da çoğunlukla Samandağ, Antakya ve Defne’de yaşıyorlar. Türkiye’de yaşayan Arap-Alevi nüfusunun bir milyon olduğu tahmin ediliyor.

Res kavmi neden helak oldu?

Kur’an’da iki ayette (bkz. Furkan 25/38; Kaf 50/12) Ashâb-ı kirâm’ın, Nuh, Âd ve Semûd kavimleriyle birlikte peygamberlerini yalanladıkları ve bundan dolayı helâk edildikleri bildirilmektedir. Bu sebeple daha fazla ayrıntıya girilmemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir