Afyonda en çok ne yetişir?
Tarım: Afyon’un başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tarım esas olarak tahıl ekimine dayanır. Buğday, arpa ve ayçiçeği en önemli ürünlerdir. Haşhaş ve şeker pancarı endüstriyel ürünler arasında çok önemli bir yer tutar.
Afyondan ne üretiliyor?
Eczacılıkta morfin, kodein, tebain, papaverin vb. kullanılır. Alkaloitlerin üretiminde kullanılır. Daha az toksik olarak düşünülebilir, ancak bağımlılık yapıcı olduğu için narkotik olarak da kullanılır. Bu ilaç yutularak, çiğnenerek veya içilerek alınır. Kısa süreli haz verir.
Afyon’un geçim kaynağı nedir?
Afyonkarahisar ilinde gelir kaynağı genellikle tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Bahçecilik çoğunlukla dağlar arasındaki ovalarda uygulanmaktadır. Mevsimlik sebze yetiştiriciliğinin yanı sıra meyve de büyük ölçekte yetiştirilmektedir. Sulama tarımı yapılan yerlerde sebze yetiştiriciliği baskındır.
Afyon’un en çok neyi meşhurdur?
Afyonkarahisar mutfağının en önemli özelliği haşhaş tohumunun vazgeçilmez bir unsur olmasıdır. Yöreye özgü bir bitki olan haşhaş tohumu özellikle fırın ürünlerinde bolca kullanılmaktadır. Haşhaşlı lokul, haşhaşlı pide, öme bend, açık ağız, katmer vb. haşhaş tohumu içeren fırın ürünleri arasında sayılabilir.
Afyon’un neyi meşhur tatlı?
Ekmek kadayıfı geçmiş yıllarda saray mutfağının bir parçası olsa da günümüzde herkesin tadabileceği bir lezzettir. Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahip olan ekmek kadayıfı Afyonkarahisar’a özgü bir tatlı olup en iyi burada yapılır.
Afyon’da hangi madenler çıkar?
Afyonkarahisar ilindeki en önemli madenler mermer, antimon, demir, manganez, kuvarsit, kireç taşı, kum-çakıl, tuğla, diatomlu toprak, kalsit ve grafittir. Ayrıca merkez ilçede düşük dereceli uranyum yatakları ve Sandıklı ilçesi yakınlarında önemli bakır yatakları keşfedilmiştir.
Afyonun meşhur sucuğu hangisidir?
Afyon Sucuğunun Tescilli Markası: Ahmet İpek Afyonkarahisar’ın meşhur sucuk ve pastırması Ahmet İpek markasıyla sofralarınıza geliyor.
Afyon’da ne üretilir?
İlçede yetiştirilen ürünler: arpa, buğday, şeker pancarı, nohut, yeşil mercimek, ayçiçeği, haşhaş tohumu ve yoncadır. Sebzelerden; biber, domates, fasulye, salatalık, ıspanak, kavun ve karpuz gibi meyveler; elma, armut, erik, kayısı, kiraz, vişne, badem, ceviz ve üzüm yetiştirilmektedir.
Afyon bitkisi nerede bulunur?
Türkiye’nin Ege ve İç Anadolu bölgelerinde, özellikle Afyonkarahisar, Denizli, Konya, Uşak ve Burdur illerinde yetiştirilmektedir.
Afyonlular en çok nerede yaşar?
Tablo 1). Afyonluların Odunpazarı ilçesinde daha yoğun olmasının nedeni Eskişehir’e geldikleri yolun yönüdür.
Afyon zenginlikte kaçıncı sırada?
Türkiye’de İl Bazında Kişi Başına Yıllık Milli Gelir SıraİlTürkiye’ye Katkı (%)48Afyon0.749Sinop0.250Ordu0.751Kayseri1.274 satır daha
Afyon kökeni nedir?
İl merkezi ve il sınırları içerisinde M.Ö. 2. yüzyıldan günümüze kadar halka geçim kaynağı olarak yetiştirilen haşhaş bitkisinin suyu anlamına gelen OPİUM kelimesinin Afion olarak telaffuz edilmesinden dolayı Afyon adı verilmiştir.
Afyonda patatese ne denir?
Şuhut ilçesinde yetiştirilen patates “sarı patates” (agire)’dir. Sandıklı ilçesinde yetiştirilen patates “beyaz patates” (chipslik)’tir.
Afyon’un hangi meyvesi meşhur?
İlçemizin en meşhur meyvesi vişnedir. İlçemizin kuruluşundan bu yana önemli bir gelir kaynağı olarak bilinen vişne bitkisidir. Meyve suları, tatlılar ve kompostolar gibi birçok tarife lezzet katar. İlçemizde geleneksel olarak her yıl vişne festivali kutlanmaktadır.
Afyon’da ne yiyelim?
Afyon’a gelen gezginlerin mutlaka denemesi gereken yöresel lezzetler arasında Afyon Kayması, Afyon Lokumu, Afyon Bükmesi, Afyon Sucuğu, Çullama Köftesi, Zürbiye, Duğulu Haşhaşlı Tatlısı, Sakala Çarpan Çorbası, Afyon Keşkeği, Paçık, İlibada Sarması ve Emirdağ Güveci yer alıyor.
Afyonda ceviz yetişir mi?
Ceviz ağaçları sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir. Afyon’un rakımının 800 ila 1000 metre arasında olduğunu düşünürsek Afyon’a uygun ceviz fidanı çeşitleri Chandler cevizi, Franqueta cevizi, Yalova 1-3-4, Kaplan 86 ve Pedro’dur.
Afyon’un hangi hayvanı meşhur?
Afyonkarahisar en fazla sığır sayısına sahip 8. ildir. İlimiz yumurta üretimi açısından Türkiye’de birinci sıradadır.
Afyonda ne yer?
Afyon’a gelen gezginlerin mutlaka denemesi gereken yöresel lezzetler arasında Afyon Kayması, Afyon Lokumu, Afyon Bükmesi, Afyon Sucuğu, Çullama Köftesi, Zürbiye, Duğulu Haşhaşlı Tatlısı, Sakala Çarpan Çorbası, Afyon Keşkeği, Paçık, İlibada Sarması ve Emirdağ Güveci yer alıyor.
Afyon’un su kaynakları nelerdir?
Eber Gölü, Göletler, Akarçay; maden suyu, yeraltı suyu ve jeotermal su açısından önemli potansiyele sahiptir.