İçeriğe geç

Akromegali Icin Hangi Doktora Gidilir

Akromegali’ye hangi doktor bakar?

Yukarıdaki belirtilerden birkaçına sahipseniz akromegali hastalığından şüphelenmeli ve bir endokrinoloğa başvurmalısınız.

Akromegali için hangi test yapılır?

Biyokimyasal tanı, 2 saat boyunca 75 g glikoz ile yapılan standart bir glikoz tolerans testi sırasında GH ölçümleriyle yapılır. GH normal bireylerde OGTT’ye yanıt olarak azalırken, akromegali’de bu baskılanmanın yokluğu veya yetersiz baskılanması artık akromegali tanısında altın standart olarak kabul edilmektedir.

Akromegali teşhisi nasıl konur?

Bunun için kanda büyüme hormonu (GH veya GH) ve insülin benzeri büyüme faktörü 1 (IGF-1) düzeylerinin ölçülmesi, diyabet hastası olmayan kişilerde ise ayrıca şeker provokasyon testi (OGTT) yapılarak kanda GH’nin baskılanıp baskılanmadığı tespit edilmesi gerekir.

Akromegali kanser mi?

Yetişkinlerde aşırı büyüme hormonu üretiminin en yaygın nedeni, hipofiz bezinde gelişen veya onu etkileyen bir tümördür. Akromegali vakalarının çoğu, hipofiz bezinde gelişen kanserli olmayan, iyi huylu bir tümör olan adenomdan kaynaklanır.

Akromegali tedavi edilmezse ne olur?

Akromegali tedavi edilmezse ne olur? Tedavi edilmezse, akromegalinin sonuçları hastanın yaşam kalitesini sınırlar. Daha da önemlisi, hastanın yüksek tansiyon, kalp hastalığı, diyabet, kolon kanseri, tiroid kanseri ve meme kanseri gibi ikincil kanserler geliştirmesine neden olabilir.

Endokrinoloji bölümü neye bakar?

Endokrin bezlerinin yer aldığı sisteme endokrin, bu bezlerde oluşan bozuklukları inceleyen bilim dalına ise endokrinoloji denir. Endokrin bezleri endokrin sisteminde yer alır ve hormon sentezleyen ve salgılayan organlardır.

Akromegali kaç yaşında çıkar?

Ülkemizde birçok üniversite ve eğitim araştırma hastanesi akromegali hastalarına baksa da ülkemizdeki görülme sıklığı henüz bilinmemektedir. Akromegali kaç yaşında ortaya çıkar? Akromegali genellikle 30 ila 50 yaşları arasında görülür ancak daha ileri yaşlarda da görülebilir.

Akromegali boy uzatır mı?

Akromegali kemikleri ve dokuları etkileyerek anormal şekilde büyümelerine neden olur. Çocuklarda akromegali gigantizme neden olur. Bir çocuk veya genç yetişkinin vücudunda çok fazla büyüme hormonu olduğunda, gigantizm nedeniyle kemikleri daha hızlı büyüyebilir.

Akromegali hastalığının belirtileri nelerdir?

Akromegali Belirtileri ve BulgularıBaş ağrılarıEl ve ayaklarda büyüme (eldiven ve ayakkabı numarasının artması)Burun büyümesi, alt çenenin öne doğru büyümesi.Dil büyümesi.İç organların büyümesi.Aşırı terleme, güçsüzlük.Dişlerin incelmesi, dudakların kalınlaşması.Ciltte kalınlaşma, yağlanma ve küçük nodüller.

Gigantizm ve akromegali arasındaki fark nedir?

Çok fazla büyüme hormonunuz olduğunda kemikleriniz büyür. Çocuklukta bu boyda artışa neden olur ve buna gigantizm denir. Ancak boy yetişkinlikte değişmez. Bunun yerine, kemik boyutundaki artış el, ayak ve yüz kemikleriyle sınırlıdır ve buna akromegali denir.

Akromegali hastaları nasıl beslenmeli?

Sağlıklı beslenme ipuçları: Haftada en az iki kez bir porsiyon balık yiyin. Çok fazla alkol tüketmeyin.

Akromegali ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyat sırasında, hipofiz bezinizdeki tümörü çıkarmak için burun veya ağız duvarınızın arkasında küçük bir kesi yapacaktır (bu transsfenoidal cerrahidir). Çok nadiren, bunun yerine kafatasının içinden ameliyat (transkranial cerrahi) gerekebilir.

Akromegali kilo aldırır mı?

Bazı hormonal durumlar zamanla kilo alımına neden olur. Bunlara akromegali adı verilen aşırı büyüme hormonu, aşırı prolaktin hormonu ve polikistik overler dahildir.

Hipofiz bezi fazla salgılanırsa ne olur?

Süt hormonu olarak bilinen prolaktin hormonu fazla salgılandığında kadınlarda adet düzensizliğine, göğüslerden sıvı süt gelmesine, kısırlığa, cinsel isteksizliğe ve erkeklerde libido kaybına neden olabiliyor.

Büyüme hormonunu ne düşürür?

Büyüme hormonu eksikliği, hipofiz bezinin yeterli büyüme hormonu salgılamaması durumunda ortaya çıkar. Bu eksiklik doğuştan olabileceği gibi travma, enfeksiyon, radyasyon tedavisi veya beyindeki bir tümör nedeniyle hayatın herhangi bir döneminde de ortaya çıkabilir.

Büyüme hormonu için hangi doktor?

Tüm endokrin bezlerinin yer aldığı sisteme endokrin sistemi denir. Salgılanan hormonların büyüme, gelişme, üreme ve dış reaksiyonların kontrolü gibi çeşitli işlevleri vardır. Bezlerin düzgün çalışmaması durumunda ortaya çıkan hastalıklarla ilgilenen bölümün dalı endokrinolojidir.

Tiroide hangi doktor bakar?

Guatrı tedavi etmek için öncelikle hangi doktora görünmeniz gerektiğini düşünmeniz gerekir. Tiroid hastalıklarını teşhis etmek ve tedavi etmek için endokrinoloji, iç hastalıkları ve nükleer tıp uzmanlarına danışılabilir.

Otoimmün hastalıklara hangi doktor bakar?

Dermatolog: Sedef hastalığı gibi otoimmün cilt hastalıklarını tedavi eder.

Akromegali ameliyatı kaç saat sürer?

3- Ameliyat yaklaşık 1-5 saat sürmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep 500 Evler Escort