Boşandıktan sonra dava açılabilir mi?
Türk Medeni Kanunu’nun 178. maddesi şöyle diyor: “Boşanma yoluyla evliliğin sona ermesi için dava açma hakkı, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren bir yıl sonra sona erer,” diyor. Yani boşanma davasının tamamlanmasından itibaren bir yıl içinde maddi ve manevi tazminat talep eden bir dava açmak uygun olacaktır.
Boşandıktan sonra tekrar dava açılır mı?
Davadan çekilmeyi kabul eden taraf aynı davayla tekrar karşı karşıya kalabilir. Dava bu şekilde düşürülürse hiç açılmamış sayılır. Yani karşı tarafın çekilmeyi kabul etmesi şartıyla bir ücret karşılığında aynı dava tekrar açılabilir.
Boşandıktan sonra aldatma davası açılır mı?
Boşanmamdan sonra eşimin beni aldattığını öğrenirsem ona dava açabilir miyim? Evet, boşandıktan sonra bile, eğer eşiniz sizi aldattığını yeni öğrendiyseniz, eski eşinize karşı yasal işlem başlatma hakkınız vardır.
Geri çekilen boşanma mahkemesi tekrar açılır mı?
Boşanma davanızı geri çektiyseniz, beklemeden yeniden dava açma hakkınız bulunmaktadır.
Boşandıktan kaç yıl sonra mal davası açılır?
Boşanmış eşler on yıl içinde mal rejiminin tasfiyesi için başvuruda bulunmazlarsa, katılım hakları gibi mal rejiminden doğan hakları sona erer. Bu nedenle, boşanmadan sonra mal paylaşımı davası açma süresi, boşanma kararının kesinleşmesiyle başlar.
Boşanmadan sonra gerekçeli karar alınmazsa ne olur?
Bu genellikle “boşanmadan sonra imzalama” ifadesiyle anlaşılır. Taraflar boşanma kararından sonra imzalamazlarsa, yani gerekçeli kararı gidip almazlarsa, karar kesinleşmez ve taraflar evli kalırlar.
Geçmişe dönük nafaka talep edilebilir mi?
Yerel yetkili mahkeme, icra takibinin yapıldığı icra mahkemesidir. Nafaka alacaklısı, yetkili mahkemeye sözlü veya yazılı başvuruda bulunarak daha sonra nafaka talebinde bulunarak icra takibini başlatabilir.
Boşanma davası bittikten sonra tazminat davası açılabilir mi?
Maddi tazminat başvurusu boşanma davasıyla birlikte veya boşanma davasının herhangi bir aşamasında yapılabilir. Ayrıca boşanma kararının verildiği tarihten itibaren bir yıl içinde ayrı bir dava açmak için başvuruda bulunulabilir. Bir yıl sonra dava açma hakkı sona erer.
Boşanma davasında WhatsApp kayıtları kaç yıl geriye dönük?
Boşanmada telefon kayıtları kaç yıl geriye dönük talep edilebilir? WhatsApp kayıtlarının aksine, boşanma davalarında telefon kayıtları mahkeme aracılığıyla operatörlerinden talep edilebilir. Ancak operatörler yalnızca son 5 yıla ait telefon kayıtlarını tutar.
Mesajlaşma aldatma sayılır mı?
Psikologlar, aldatmanın bir partnerin diğerine olan sadakatini ihlal eden herhangi bir eylem olduğunu söylüyor. Bu bağlamda, mesajlaşma bir bağlılığı veya sadakati ihlal ediyorsa aldatma olarak kabul edilebilir.
Geçmişe dönük zina davası açılır mı?
Sonuç olarak geriye dönük zina davası açılabilir ancak bu davayı açabilmek için belirli süreler içerisinde işlem yapılması gerekmektedir. Davacı eşin zina olayını öğrendiği tarihten itibaren altı ay, zina olayının işlendiği tarihten itibaren ise beş yıl içerisinde davayı açması gerekmektedir.
Evliyken başkasıyla mesajlaşmak boşanma sebebi midir?
Cevabımız açıkça evet. Boşanmada kısa mesajların rolüne odaklanırken, iki önemli noktayı vurgulamamız gerekiyor. Birincisi, eşler arasındaki güveni zedeliyor ve ikincisi, kısa mesajlar mahkemede delil olarak kabul ediliyor.
Davayı geri çekme ücreti nedir?
Dava düşürülür, anlaşmaya varılır veya feragat edilirse, aleyhinize bir hüküm verilmiş gibi yasal masraflar size ödenir. Ancak avukatlık ücretleri söz konusu olduğunda durum farklıdır. Ön incelemeden önce karar verilirse, avukatlık ücretinin yarısı ödenmelidir; ön inceleme raporu imzalandıktan sonra karar verilirse, tutarın tamamı ödenmelidir.
Boşanma harcı ne kadar 2024?
2024 yılında boşanma harcı ne kadar? 2024 yılı boşanma harcı 427.60 TL olarak belirlendi. Bu harç davacının mahkeme hazinesine ödemesi gereken ilk masraftır.
Geçmişe dönük boşanma belgesi nereden alınır?
Bunları kararı veren mahkemelerden alabilirsiniz.
Boşanma gerçekleştikten sonra nafaka davası açılabilir mi?
Boşanma protokolü: Anlaşmalı boşanma protokolünde nafaka ile ilgili özel bir hüküm bulunmuyorsa, daha sonra da nafaka talebinde bulunulabilir. Mali durumda değişiklik: Boşanmadan sonra tarafların mali durumlarında önemli bir değişiklik olmuşsa, nafaka talebi yeniden değerlendirilebilir.
Anlaşmalı boşanmadan sonra tazminat davası açılabilir mi?
Maddi tazminat başvurusu boşanma davasıyla birlikte veya boşanma davasının herhangi bir aşamasında yapılabilir. Ayrıca boşanma kararının verildiği tarihten itibaren bir yıl içinde ayrı bir dava açmak için başvuruda bulunulabilir. Bir yıl sonra dava açma hakkı sona erer.
Boşanma dava açıldıktan kaç gün sonra mahkeme olur?
Boşanma davasını başlatmak için eşlerden birinin Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dilekçe vermesi gerekir. Dilekçe aşaması tamamlandıktan sonra Aile Mahkemesi duruşma tarihi yaklaşık 3 ila 7 ay sonra belirlenir.
Boşanma protokolüne uyulmazsa ne olur?
Anlaşmalı boşanma protokolüne uyulmaması halinde sorumlu kişi hakkında dava veya icra takibi başlatılabilir.