Mukabele’de ne yapılır?
Sözlükte “iki şeyi karşılaştırmak” anlamına gelen Mukabele, üç aylar boyunca ve özellikle Ramazan ayında, hafızlar tarafından cami, mescit ve evlerde, çoğunlukla sabah, öğle ve ikindi namazlarından önce okunan Kur’an-ı Kerim’in peşine düşülerek hatim indirme geleneğinin adıdır.
Mukabele dinde var mı?
İstanbul’daki Topkapı Sarayı Müzesi’nin Hırka-i Saadet bölümünde Mukabele’nin günün hemen her saatinde okunması geleneği bugün de devam etmektedir. İslam dünyasında bugün de sürdürülen karşılıklılık geleneğinde köklü bir değişiklik yoktur.
Mukabele geleneği neyi sembolize eder?
“Mukabele geleneği doğrudan sevgili Peygamberimiz ve Cebrail’den (a.s.) gelir. Her Ramazan Peygamberimize gelir ve Kur’an-ı Kerim’i okur, o yıl gelen ayetleri tekrarlarlar ve Peygamberimiz onları Cebrail’e okur, böylece Kur’an’ı kontrol ederler. Bu, Kur’an’ın günümüze doğru bir şekilde ulaştığının kanıtıdır. İşte bu kadar. 1 Haziran 2017
Mukabelenin diğer adı nedir?
Sözlükte “karşı karşıya gelmek” anlamına gelen Mukābele, “iki şeyi karşılaştırmak” anlamına gelir ve Bedî’ ilminde anlamı güzelleştiren ifadelerden biridir ve “Tekābul” olarak da adlandırılır. Karşılaştırmadaki güzelliğin kaynağı, zıt veya uyumlu anlamlar arasındaki söz dizimi uyumudur.
Mukabele yaparken okumak gerekir mi?
Televizyonda veya CD’de okunan bir tilaveti izlemek veya dinlemekte bir sevap vardır. Ancak bu durumda, kişi sadece okunan cevabı dinlerse, Hatim sevabı alacaktır. Hatim yapmak için, Kuran’ın bizzat okunması/okunması gerekir.
Peygamberimiz kiminle mukabele yapmıştır?
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in vefat ettiği Ramazan ayında Hz. Cebrail (a.s.) iki defa gelerek Kur’an-ı Kerim’i baştan sona kadar topluca okumuştur.
Hatim ile mukabele arasındaki fark nedir?
7. Mukabele okumak ile Hatim okumak arasındaki fark nedir? Günümüzdeki anlamıyla “Mukabele” Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’in tamamını okumak anlamına gelirken; “Hatim” herhangi bir zamana bağlı kalmadan Kur’an-ı Kerim’in tamamını okumak anlamına gelir.
İlk mukabeleyi kim yapmıştır?
Peygamberimiz ve Vahiy Meleği Cebrail her yıl Ramazan ayında buluşur ve o güne kadar indirilmiş olan Kur’an ayetlerini okurlardı. Önce Cebrail (a.s.) okur ve Peygamber dinlerdi.
Mukabele yarım kalırsa ne olur?
Yarım kalan hatimimi devam ettirebilir miyim? Yarım kalan hatimimi devam ettirmemde dinen bir sakınca yoktur. İnsanlar yarım bıraktıkları hatimlerini istedikleri zaman devam ettirme imkânına sahiptirler.
Mukabelenin hükmü nedir?
Bu nedenle, bir kişinin hatim yapabilmesi için Kuran’ı kendisi okuması gerekir. Televizyon, radyo veya başka bir cihazda Kuran’ın okunmasını takip etmek veya dinlemek de bir sevaptır.
Mukabele okurken nelere dikkat edilmeli?
Hocayı takip edenler için Mukabele’yi sözlü olarak okumaları gerekmez; sadece dinlemeleri yeterlidir. Ancak sözlü olarak takip etmek isterlerse, duyabilecekleri kadar yüksek sesle tekrarlamaları gerekir.
İslamda hatim var mıdır?
Hatim, Kuran’ın baştan sona, okuyarak veya ezberleyerek okunmasıdır. İslam dünyasında, anlamını bilmeseniz bile, Kuran’ı küçük yaştan itibaren ezberlemek peygamberlik tavsiyesidir. Kuran’ı ezberleyen kişiye Hafız denir. Ramazan ayında Hatim yapmak, imamı camiye kadar takip ederek yapılır.
Mukabele sünneti kimler tarafından başlatılmıştır?
Peygamberimizin Ramazan ayında Cebrail ile birlikte Kur’an okuması bir gelenek haline gelmiştir. Hz. Peygamber’in sünneti olan Mukabele, büyük kitabımızın günümüze kadar eksiksiz bir şekilde ulaştığının kanıtıydı.
Mukabele kaç saat sürüyor?
Günde iki kez gerçekleşen Mukabele sırasında izleyiciler evde de Kuran-ı Kerim’i takip edebiliyor. İşte o saatler… Diyanet TV yayınından alınan bilgiye göre, cevap saatleri her gün 06:00 ve 15:00’te başlıyor. Hem sabah müsabakası hem de öğleden sonraki müsabaka 1 saat sürüyor.
Mukabil ne demek islamda?
Arapça kökeni “muqābil” (مقابل) kelimesinden gelir. Anlamı: “Karşılaştırmalı” bir şeye karşı veya bir şeye zıt olan bir şeyi ifade eden bir terimdir.
Mukabele nasıl takip edilmeli?
Bunun mümkün olmadığı durumlarda, Kuran-ı Kerim’i canlı sesle okuyan birini takip etmek tercih edilmelidir. Çünkü en önemlisi cemaatle birlikte namaz kılmaktır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda, Kuran-ı Kerim’i elektronik olarak sesli okuyarak kendimiz takip ederek dinleyebiliriz.
Mukabeleye başlarken nasıl niyet edilir?
Hatim yapmaya başlarken niyet etmek uygundur. Bu niyetin şekli ve nasıl uygulanması gerektiği konusunda dini kaynaklarda bilgi yoktur. Ancak, “Allah rızası için Kur’an’ı ezberlemeye niyet ettim” gibi bir niyetle Kur’an ezberlemeye başlanabilir. Niyetten sonra, hatimden önce dua etmeyi de düşünebilirsiniz.
Mukabele kaç saat sürüyor?
Günde iki kez gerçekleşen Mukabele sırasında izleyiciler evde de Kuran-ı Kerim’i takip edebiliyor. İşte o saatler… Diyanet TV yayınından alınan bilgiye göre, cevap saatleri her gün 06:00 ve 15:00’te başlıyor. Hem sabah müsabakası hem de öğleden sonraki müsabaka 1 saat sürüyor.
Mukabele abdestsiz dinlenir mi?
Abdestsiz Kur’an okuyan birini dinlemekte bir sakınca yoktur. Kur’an okunduğunda dinlemek için abdest almaya gerek yoktur ve abdestli iken dinlemek sevaptır ve çok daha faydalıdır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Ünlü Meddahlar Kimlerdir